Медик
Онлайн-консультаціїНормативна базаЗразки документівЖурнали облікуПосадові інструкціїНовиниМатеріалиШпаргалкиКалендарВідпочинОкМагазин
Facebook
Telegram

Новини

Новини

Сортувати за
Датою
Фільтр
Головна
Вхід
ГоловнаНовиниПрофілактика неінфекційних захворювань
Останні новини
17.04.2025

Профілактика неінфекційних захворювань

Неінфекційні захворювання залишаються незмінною причиною понад 80% передчасних смертей в Україні. Їх провокують куріння, вживання алкоголю, нестача фізичної активності та нездорове харчування. Профілактика та інформування населення про фактори ризику та раннє виявлення захворювань на рівні громад залишаються пріоритетним напрямком системи громадського здоров’я. Про це йшлося під час зустрічі представників МОЗ — заступника міністра, головного державного санітарного лікаря України І. Кузіна та директора департаменту громадського здоров’я Т. Скапи — з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я — Д. Кернсом, координатором програми охорони здоров’я Бюро ВООЗ в Україні та А. Скіпальським, національним координатором програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні.

Під час зустрічі у Міністерстві охорони здоров’я представники МОЗ та ВООЗ визначили приорітетні завдання, серед яких проведення нового раунду STEPS — дослідження поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань (НІЗ). Вперше таке дослідження було проведено ще 2019. STEPS – це підхід, рекомендований ВООЗ для епіднагляду за факторами ризику НІЗ та є стандартизованим методом збирання, аналізу і поширення даних у країнах-членах ВООЗ. Результати таких досліджень можна використовувати як для вивчення тенденцій щодо поширеності факторів ризику виникнення НІЗ всередині країни, так і для порівняння між країнами. Отримані дані містять соціально-демографічні показники, інформацію про рівні вживання алкоголю і тютюну, стан харчування, рівень фізичної активності, результати вимірювання артеріального тиску, глюкози, холестерину, щодо наявності хвороб системи кровообігу, дані фізичного огляду й біохімічні показники.

Також у 2025 році планується розширення проєкту «5 кроків до здорового харчування» спільно з ЦГЗ та Центрами контролю і профілактики хвороб (ЦКПХ). Про здорове харчування фахівці ЦКПХ розказують у школах. Головна мета – роз’яснити що таке «здорова їжа»: навчити її обирати та впізнавати серед інших товарів.

Крім того, у 2025 продовжиться спільна робота щодо контролю та елімінації трансжирних кислот в продуктах, до якої Україна долучилась у 2020. На законодавчому рівні було введено обмеження кількості трансжирних кислот – два грами на 100 грамів загальної кількості усіх жирів, що містяться в харчових продуктах. Попри загальновідомі факти і про здоровий спосіб життя та харчування, люди часто нехтують простими діями, які дозволяють підтримувати здоров’я та організм. Тому продовжуємо спільну роботу на рівні державних стратегій задля здоров’я кожного українця.

Джерело: Міністерство охорони здоров'я України
16.05.2025
Вигорання та втома у медичних працівників: ознаки та як впоратися
01.05.2025
Як лікуються лікарі: результати опитування
18.04.2025
Догляд за передчасно народженими дітьми
04.04.2025
МОЗ затвердило новий стандарт для анестезіологічного забезпечення в стоматології
12.02.2025
Щодо запровадження вакцинації від вірусу папіломи людини
Відділ продажу
(044) 364-3072
з 9.00 до 18.00
© Медик, Ай Ті Сістем Юкрейн, ТОВ, 2017—2025